Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Hakkında Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan Yeterlilikleri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Mimarlık Anabilim Dalı
  • Mimarlık Anabilim Dalı-Tezli YL
  • Mimari Koruma BD Tezli Yüksek Lisans
  • Program Hakkında

Program Profili

Yerel ve evrensel kültürel değerlerin tanınması, araştırılması; koruma sorunlarının belirlenmesi, çözüm önerileri geliştirilmesi ile kültürel mirasa ilişkin bilginin üretimi ve paylaşımı yoluyla koruma kültürü oluşturulması eğitim içinde önemli yer tutmaktadır. Somut ve somut olmayan değerlerden oluşan kültürel mirasın korunması, günümüze ulaşan özgünlükleri ile gelecek kuşaklara aktarılması konusu, dünya ve ülkemiz kültürü adına, bir sorumluluk alanıdır.

Bölüm Bşk. ve AKTS Koord.

BÖLÜM BAŞKANI
PROFESÖR HİCRAN HANIM HALAÇ
BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISI
DOÇENT MEHMET İNCEOĞLU
DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜNSELİ DEMİRKOL
ANABİLİM DALI BAŞKANI
PROFESÖR ALPER ÇABUK
ECTS BÖLÜM KOORDİNATÖRÜ
PROFESÖR ASLI ÖZÇEVİK BİLEN

Kabul ve Kayıt Koşulları

Tezli/Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın; lisans diplomasına, en az 2,00/4,00 (50/100) lisans GNO’suna sahip olması gerekir. Tezli yüksek lisans programına başvuranların ALES’ten başvurduğu programın türünde en az 55 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda ALES puanı aranmaz. Yabancı dil koşulu için; ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavları veya YÖKDİL Sınavı ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarının sonuçları değerlendirmeye alınır.
Tezli/tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın; lisans diplomasına, en az 2,00/4,00 (50/100) lisans GNO’suna sahip olması gerekir. Tezli yüksek lisans programına başvuranların ALES’ten başvurduğu programın türünde en az 55 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğihttps://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.
1.Enstitüye kayıt hakkı kazanan aday, Üniversiteye kesin kayıt yaptırırken daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu ders/dersler için kredi ve not transfer talebinde bulunabilir. Talep öğrencinin bütün lisansüstü öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafından incelenerek karara bağlanır. 2. Not ve kredi transfer yapılacak ders intibak yapılacak bir ders ise, intibakı yapılacağı derse eşdeğer ve eşit ya da daha yüksek AKTS kredisine sahip olması ön koşuldur.3. Sertifika programları kapsamında alınan derslerin, ders transferi yapılmaz.Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğihttps://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programın süresi, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 4 yarıyıl olup program, en çok 6 yarıyılda tamamlanır.

Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ ya da DZ harf notu aldığı ders/dersler bulunan veya 2,50 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Programın azami süresi 6 yarıyıldır. Azami süre içinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Öğrenci, programın mezuniyet koşullarını yerine getirdiği takdirde programın süresinden önce de mezun olabilir.


Mimari Koruma Yüksek lisans programı için, adayların 4 yıllık Mimarlık Lisans Programlarından mezun olmaları gereklidir. Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi_ dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğihttps://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf

Üst Derece Programlarına Geçiş

Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ harf notuyla değerlendirilir. Bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.


Mimari Koruma yüksek lisans derecesine sahip olan yüksek mimar ünvanı alır. Her alanda doktora programlarına veya sanatta yeterlik programına başvurabilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ harf notuyla değerlendirilir. Bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.


Programın süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup program, en çok altı yarıyılda tamamlanır.Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ ya da DZ harf notu aldığı ders/dersler bulunan veya 2,50 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.Programın azami süresi altı yarıyıldır. Azami süre içinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.Öğrenci, programın mezuniyet koşullarını yerine getirdiği takdirde programın süresinden önce de mezun olabilir.Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.Öğrenci yapacağı tezde, tez konusunun belirlenmesinin ardından etik kurul onayı gerektiren durumlarda öncelikle gerekli onay ve/veya izinleri alarak tez çalışmasına devam edebilir.Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğihttps://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf

İstihdam Olanakları

Mimari Koruma Programı mezunları, programın kazandırdığı yeterlik ve yetkinlik ile programın amaçları çerçevesinde akademik ve profesyonel alanlarda istihdam edilebilirler. Üniversitelerde araştırmalar yapabilir ya da akademik hayata dahil olabilecekleri gibi dünyadaki gelişmelerin sunduğu yeni açılımlar çerçevesinde ulusal ya da uluslararası düzeyde kamu ve özel sektörde tasarım, yapı ve inşa süreçlerinin çeşitli aşamalarında geniş bir yelpazede çalışabilirler. Bakanlıklar ve onlara bağlı birimler ile il özel idareleri ve yerel yönetimler gibi kamu kuruluşları yanında mimari büroları ya da tasarım ofisleri bulunan ulusal ya da uluslararası hizmet sunan özel kuruluşlarda görev alabilirler. Araştırma merkezlerinde, konservasyon merkezlerinde çalışabileceklerdir. Programın kazandırdığı yetkinliklerle birlikte geleneksel yapıların restorasyon ve koruma uygulamalarında yapıların projelendirilmesi, projelerin uygulanmasında yer alabilirler. Ayrıca yapılan uygulamaların denetlenmesinde, danışman, yönetici gibi çeşitli kademelerde görev alabilen mezunlar kendi tasarım ofislerinde mimarlık ve mimari koruma alanlarında da geniş bir ölçekte hizmet sunabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programları hariç olmak üzere dönem içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı; %30’dan az, %70’den fazla olamaz. Sadece dönem sonu sınavı yapılan uygulamalı derslerde, dönem sonu sınavının başarı notuna katkısı %100’dür.

Öğrencinin ders başarısı, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak dersi veren öğretim elemanı tarafından harf notuyla belirlenir.

Bu harf notlarına ek olarak aşağıdaki harf notlu değerlendirmeler de yapılabilir:

  1. DZ (Devamsız) harf notu; devam koşulunu sağlayamayan öğrenciye verilir. Bu öğrenci, dönem sonu sınavına giremez. DZ harf notu; FF veya YZ harf notuyla eşdeğerdir.
  2. EK (Eksik) harf notu; Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı dersin gereklerini zamanında yerine getiremeyen öğrenciye verilir. EK harf notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar Not Durum Belgesinde gösterilir. Bu notu alan öğrenci, eksiklerini bir sonraki dönem başlamadan önce tamamlamak zorundadır. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öğrencinin EK harf notu, Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla o dersin harf notu aralıklarına göre yeni bir harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin eksiğini tamamlamaması durumunda ise EK harf notu, Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla FF veya YZ harf notuna dönüştürülür. EK harf notu tez ve uzmanlık alan dersleri için kullanılmaz.
  3. KL (Kaldırıldı) harf notu; programdan kaldırılan dersler için verilir.
  4. YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) harf notları; Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ve Senatonun onayıyla not ortalamasına katılması uygun görülmeyen derslerde, başarının gösterilmesi için kullanılır. Başarılı öğrenciye YT, başarısız öğrenciye ise YZ harf notu verilir.

Öğrenci; danışmanının onayını almak koşuluyla ilgili dönemin ekle/sil haftası içinde ders değiştirebilir, ders bırakabilir veya yeni derse/derslere kaydolabilir.


Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir.Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ ya da DZ harf notu aldığı ders/dersler bulunan veya 2,50 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğihttps://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf
Başarı Notu KATSAYI
AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 0,0
  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları ı
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar r
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri