Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Hakkında Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan Yeterlilikleri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
  • Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tezli YL
  • Program Hakkında

Program Profili

Tezli Yüksek lisans programında öğrenciler eğitimleri sonrasında Endüstri Mühendisliği alanında uzmanlaşmaktadır. Endüstri Mühendisliği, temelde, en iyileme yöntemleri ile kısıtlı kaynakları en iyi şekilde kullanarak verimliliği arttırmak ve en yüksek çıktıları sağlamak amacını gütmektedir. Bu amaçla çeşitli yöneylem araştırması teknikleri kullanılmakta ve problemlerin en iyi çözümlerinin bulunması amacıyla modeller ve çözüm yöntemleri geliştirilmektedir. Tezli yüksek lisans programı, farklı alanlarda uzmanlaşmış ve endüstride çalışacak bireyler yetiştirmenin yanında, ilerideki akademik programlara uygun bir şekilde araştırmaya yönelik kişiler yetiştirmeyi de amaçlamaktadır. Bu amaçla, öğrencilerden yüksek lisans tezleri kapsamında akademik makaleler ve bildiriler yazmaları ve projelerde görev almaları beklenebilmektedir.

Tezli Yüksek lisans programında öğrenciler ders aşamasında toplamda 60 krediden az olmamak koşuluyla en az 8 ders (Seminer dersi dahil) almak zorundadır. Bu derslerin 3'ü zorunlu kategoride, biri Seminer dersi, diğer 4 tanesi ise seçmeli derslerdir (Seçmeli dersler üniversitede diğer bölümlerde açılan yüksek lisans dersleri arasından da seçilebilir). Ayrıca farklı lisans programlarından eğitime başlayan öğrenciler bir yıl boyunca Bilimsel Hazırlık programına alınırlar. Seminer dersini alabilmek için öncelikle öğrencinin tez danışmanının atanmış olması gerekmektedir ve öğrenci Seminer dersini atanmış olduğu tez danışmanının açmış olduğu gruptan alır. Öğrencilerin, en geç ilk yarıyıllarının sonuna kadar çalışmak istedikleri konular ile ilgili olarak bölümdeki hocalarla iletişime geçmeleri ve bu şekilde kendilerine bir tez danışmanı belirlemeleri gerekmektedir. Tez danışmanı belirlendikten sonra öğrencilerin ikinci yarıyıllarında Seminer dersine kayıt olmaları gerekmektedir. Yukarıda belirtilen derslerden en fazla iki tanesi, lisans eğitimi sırasında aynısı veya eşlenik sayılabilecek bir ders alınmamış olmak koşuluyla, lisans programından seçilebilir. Ayrıca, Anabilim Dalı Başkanlığına dilekçe ile başvurularak, Enstitü Yönetim Kurulu onayı olmak şartıyla, en fazla iki ders de başka üniversitelerin yüksek lisans programlarından alınabilir. Normal programda 2 yarıyıl sonunda öğrencilerin Seminer dersi dahil tüm derslerini tamamlamış olmaları beklenmektedir. En fazla 4 yarıyıl sonunda derslerini tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.

 

Ders aşamasını tamamlayan öğrenciler Tez aşamasına geçmiş sayılır ve bu süreçte, mezuniyet için toplamda en az 60 kredi olmak üzere, Tez Dersi ve Uzmanlık Alan Dersi almak zorundadır. Bu dersleri almak için Tez Konusunun danışman aracılığıyla Anabilim Dalı Başkanlığına ve Enstitüye bildirilmiş olması gerekmektedir, aksi halde Enstitü bu derslerin alınmasına izin vermemektedir. Bu dersler yardımıyla Tez çalışmalarını yürüten öğrenciler Tezlerini tamamladıktan sonra Tez Savunma Sınavına girerler (2020 Güz dönemi veya sonrasında yüksek lisansa başlayan öğrencilerin tez savunma sınavına girebilmeleri için aşağıda sunulan ESTÜ LEE Yönetmeliği Madde 29-2'de belirtilen yayın şartlarından en az birini sağlaması gerekmektedir) ve başarılı olmaları durumunda mezun olurlar. Bu süreçte, yukarıda belirtilen derslerin yanında Bilim Etiği ve Araştırma Teknikleri dersinin de alınması gerekmektedir. Bilim Etiği ve Araştırma Teknikleri dersi mezuniyet öncesinde herhangi bir dönemde alınabilir. Tüm derslerin ve Tez çalışmasının en fazla 6 yarıyılda tamamlanması gerekmektedir, aksi halde öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Bölümde, öğrencilere sunulan genel amaçlı bilgisayar laboratuvarlarının yanı sıra Endüstri Mühendisliğine özel yazılımları içeren laboratuvarlar da mevcuttur. Tam donanımlı Ergonomi Laboratuvarı yanında, bilgisayar laboratuvarlarında yer alan ARENA, MINITAB, SPSS, LINDO, LINGO, GAMS, VISUAL STUDIO vb. pek çok yazılım yüksek lisans öğrencilerinin kullanımına açıktır. Ayrıca, tez ve araştırma çalışmalarında kullanılmak üzere tam donanımlı bir ortak çalışma laboratuvarı da yüksek lisans öğrencilerinin hizmetindedir.

Bölüm Bşk. ve AKTS Koord.

BÖLÜM BAŞKANI
PROF. DR. ONUR KAYA

Kabul ve Kayıt Koşulları

Tezli/Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın; lisans diplomasına, en az 2,00/4,00 (50/100) lisans GNO’suna sahip olması gerekir. Tezli yüksek lisans programına başvuranların ALES’ten başvurduğu programın türünde en az 55 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda ALES puanı aranmaz. Yabancı dil koşulu için; ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavları veya YÖKDİL Sınavı ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarının sonuçları değerlendirmeye alınır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programın süresi, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 4 yarıyıl olup program, en çok 6 yarıyılda tamamlanır.

Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ ya da DZ harf notu aldığı ders/dersler bulunan veya 2,50 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Programın azami süresi 6 yarıyıldır. Azami süre içinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Öğrenci, programın mezuniyet koşullarını yerine getirdiği takdirde programın süresinden önce de mezun olabilir.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ harf notuyla değerlendirilir. Bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.


Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ harf notuyla değerlendirilir. Bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.


Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğinin 13.maddesinde belirtildiği üzere, "Tezli yüksek lisans programı, toplam 52,5 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve uzmanlık alan dersi ile 30 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ notu ile değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin mezun olabilmesi için tez çalışmasında başarılı olması ve aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde not alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tezli yüksek lisans programından mezun olan öğrencilerin üretim ve servis sektöründe farklı alanlarda istihdam olanakları mevcuttur.  Mezunlarımız, Üretim, Danışmanlık, Sağlık, Bankacılık, Ulaştırma, Lojistik, Eğitim, Pazarlama gibi farklı sektörlerde Araştırma-geliştirme (Ar-Ge), Finans, Muhasebe/Mali işler, Üretim/Hizmet Planlama, İmalat, Kalite Kontrol, Kalite Yönetim Sistemleri, Satış/Pazarlama, Bilişim, İnsan Kaynakları, Müşteri İlişkileri, Danışmanlık, Lojistik/Sevkiyat Planlama, Satın Alma, Malzeme Tedarik ve Sevkiyat alanlarında iş imkanlarına sahip olabilmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme

Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programları hariç olmak üzere dönem içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı; %30’dan az, %70’den fazla olamaz. Sadece dönem sonu sınavı yapılan uygulamalı derslerde, dönem sonu sınavının başarı notuna katkısı %100’dür.

Öğrencinin ders başarısı, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak dersi veren öğretim elemanı tarafından harf notuyla belirlenir.

Bu harf notlarına ek olarak aşağıdaki harf notlu değerlendirmeler de yapılabilir:

  1. DZ (Devamsız) harf notu; devam koşulunu sağlayamayan öğrenciye verilir. Bu öğrenci, dönem sonu sınavına giremez. DZ harf notu; FF veya YZ harf notuyla eşdeğerdir.
  2. EK (Eksik) harf notu; Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı dersin gereklerini zamanında yerine getiremeyen öğrenciye verilir. EK harf notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar Not Durum Belgesinde gösterilir. Bu notu alan öğrenci, eksiklerini bir sonraki dönem başlamadan önce tamamlamak zorundadır. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öğrencinin EK harf notu, Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla o dersin harf notu aralıklarına göre yeni bir harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin eksiğini tamamlamaması durumunda ise EK harf notu, Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla FF veya YZ harf notuna dönüştürülür. EK harf notu tez ve uzmanlık alan dersleri için kullanılmaz.
  3. KL (Kaldırıldı) harf notu; programdan kaldırılan dersler için verilir.
  4. YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) harf notları; Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ve Senatonun onayıyla not ortalamasına katılması uygun görülmeyen derslerde, başarının gösterilmesi için kullanılır. Başarılı öğrenciye YT, başarısız öğrenciye ise YZ harf notu verilir.

Öğrenci; danışmanının onayını almak koşuluyla ilgili dönemin ekle/sil haftası içinde ders değiştirebilir, ders bırakabilir veya yeni derse/derslere kaydolabilir.


Öğrencinin başarısı dönem içi notları ile dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Dönem içi notları, iki ara sınavı notu ve derse bağlı olarak ödevlere, uygulamalara, pratik çalışmalara verilen notlardan oluşur. Kredili sistemde dönem içi ve dönem sonu değerlendirmelerin türü ile (sınav, ödev, uygulama ve benzeri) ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından dönemin ilk iki haftası içinde ilgili bölüm başkanlığına bildirilir ve ilgili öğretim birimi yönetimi tarafından öğrencilere duyurulur. Dönem içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı % 30 dan az, % 70 den fazla olamaz. Son değerlendirme, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de gözönüne alınarak, dersi veren öğretim elemanınca aşağıdaki harf notlarından birisi ile belirlenir. • Başarı Notu Katsayı • AA 4,0 • AB 3,7 • BA 3,3 • BB 3,0 • BC 2,7 • CB 2,3 • CC 2,0 • CD 1,7 • DC 1,3 • DD 1,0 • FF 0,0 Ayrıca, bazı derslerde yukarıda belirtilen not sisteminden farklı olarak YT (yeterli) ve YZ (yetersiz) not sistemi uygulanmaktadır.
Başarı Notu KATSAYI
AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 0,0
  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları ı
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar r
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri