Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Hakkında Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan Yeterlilikleri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Mimarlık Anabilim Dalı
  • Mimarlık Doktora Programı
  • Program Hakkında

Program Profili

Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programında dersler, tez araştırması ve mimarlık temel alanında Doktora Tezi çalışmasını başarıyla tamamlayan öğrenciler Doktora Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar. Mimarlık temel alanı içinde çeşitlenen mimari tasarım, mimari kuram, mekan, sürdürülebilirlik, bilişim, teknoloji, yapı malzemesi, yapı fiziği, kent ve kentsel mekan, kentsel tasarım, mimarlık tarihi, mimari koruma ve restorasyon gibi araştırma alanları ile şehir planlama, kentsel tasarım, endüstriyel tasarım, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, mühendislik ve iletişim gibi alanlarda disiplinlerarası özgün tezler üretilmekte ve projeler yürütülmektedir.

Mimarlık, ülkemizin doktoralı insan kaynağı ihtiyacı süreçlerine katkı sağlamak için Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen 100/2000 YÖK Doktora Bursu 100 öncelikli temel alan içinde de yer almaktadır.

Mimarlık Bölümünde 6 Profesör, 6 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi Doktor, 1 Doktor Öğretim Görevlisi, 2 Öğretim Görevlisi ve 14 Araştırma görevlisi, 2 Yabancı Uyruklu Öğretim Görevlisi aktif olarak çalışmaktadır.

Bölüm Bşk. ve AKTS Koord.

BÖLÜM BAŞKANI
PROFESÖR HİCRAN HANIM HALAÇ
BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISI
DOÇENT MEHMET İNCEOĞLU
DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜNSELİ DEMİRKOL
ANABİLİM DALI BAŞKANI
PROFESÖR HİCRAN HANIM HALAÇ
ECTS BÖLÜM KOORDİNATÖRÜ
PROFESÖR ASLI ÖZÇEVİK BİLEN

Kabul ve Kayıt Koşulları

Doktora programına başvurabilmek için adayın; lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, lisans/yüksek lisans derecesiyle başvuranların en az 3,00/4,00 (75/100) GNO’suna sahip olması gerekir. Yüksek lisans derecesiyle başvuranların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 70 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Lisans derecesiyle başvuranların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Lisans/yüksek lisans derecesiyle başvuranların ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavlarının birinden 100 üzerinden en az 55 puan veya YÖKDİL Sınavından en az 55 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğeri bir puanı almış olması gerekir.
Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programına başvurabilmek için adayın; lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, lisans/yüksek lisans derecesiyle başvuranların en az 3,00/4,00 (75/100) genel not ortalamasına sahip olması gerekir. Yüksek lisans derecesiyle başvuranların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 70 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Lisans derecesiyle başvuranların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Lisans/yüksek lisans derecesiyle başvuranların ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavlarının birinden 100 üzerinden en az 55 puan veya YÖKDİL sınavından en az 55 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliğe kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğer bir puanı almış olması gerekir.Başvuru yapan adayın başarı notu belirlenmesinde lisansa/yüksek lisansa dayalı başvurularda aşağıda yer alan yüzdelikler kullanılır: Ağırlık (%)ALES 50Genel Not Ortalaması 15Yabancı Dil 20Mülakat/Yetenek/Portfolyo 15Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.
1.Enstitüye kayıt hakkı kazanan aday, Üniversiteye kesin kayıt yaptırırken daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu ders/dersler için kredi ve not transfer talebinde bulunabilir. Talep öğrencinin bütün lisansüstü öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafından incelenerek karara bağlanır. 2. Not ve kredi transfer yapılacak ders intibak yapılacak bir ders ise, intibakı yapılacağı derse eşdeğer ve eşit ya da daha yüksek AKTS kredisine sahip olması ön koşuldur.3. Sertifika programları kapsamında alınan derslerin, ders transferi yapılmaz.Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğihttps://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 8 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl lisans derecesiyle kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır.

Gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için 4 yarıyıl, lisans derecesiyle kabul edilenler için 6 yarıyıldır. Bu süreler sonunda öğretim planında yer alan AKTS kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ veya DZ harf notu aldığı dersi/dersleri bulunan veya 3,00 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Kredili derslerini başarıyla tamamlayan, doktora yeterlik sınavında başarılı olan ve doktora tez önerisi kabul edilen ancak doktora tez çalışmasını (a) bendinde belirtilen 12 veya 14 yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.


Tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 8 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl lisans derecesiyle kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır.Gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için 4 yarıyıl, lisans derecesiyle kabul edilenler için 6 yarıyıldır. Bu süreler sonunda öğretim planında yer alan AKTS kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ veya DZ harf notu aldığı dersi/dersleri bulunan veya 3,00 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.Kredili derslerini başarıyla tamamlayan, doktora yeterlik sınavında başarılı olan ve doktora tez önerisi kabul edilen ancak doktora tez çalışmasını (a) bendinde belirtilen 12 veya 14 yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, biri “Seminer” dersi olmak üzere en az 8 ders, yeterlik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dâhil en az 240 AKTS kredisinden oluşur; lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenci için ise en az 120 AKTS kredilik, biri “Seminer” dersi olmak üzere 15 ders, yeterlik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dâhil en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

Doktora programında bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 3,00 GNO’yu sağlaması gerekir.


Bu programdan mezun olan öğrenciler, uzmanlık alanlarına bağlı olarak doktora sonrası programlara başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, biri “Seminer” dersi olmak üzere en az 8 ders, yeterlik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dâhil en az 240 AKTS kredisinden oluşur; lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenci için ise en az 120 AKTS kredilik, biri “Seminer” dersi olmak üzere 15 ders, yeterlik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dâhil en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

Doktora programında bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 3,00 GNO’yu sağlaması gerekir.


Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programı, Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, biri seminer dersi olmak üzere en az 8 ders, yeterlik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dahil en az 240 AKTS kredisinden oluşur; Lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenci için ise en az 120 AKTS kredilik, biri seminer dersi olmak üzere 15 ders, yeterlik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dahil en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Doktora programından mezun olabilmek için, gerekli AKTS kredili dersleri ve seminer dersini; tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesiyle kabul edilenler için altı yarıyılda başarıyla tamamlamak ve 3,00 genel not ortalamasını sağlamak gereklidir.Detaylı Bilgi: Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://lee.eskisehir.edu.tr/sites/lee.eskisehir.edu.tr/files/yonetmelikler/ESTU YONETMELIK.pdf

İstihdam Olanakları

Mimarlık Anabilim Dalı Programı mezunları, programın kazandırdığı yeterlik ve yetkinlik ile programın amaçları çerçevesinde akademik ve profesyonel alanlarda istihdam edilebilirler. Üniversitelerde araştırmalar yapabilecek ya da akademik hayata dahil olabilecekleri gibi dünyadaki gelişmelerin sunduğu yeni açılımlar çerçevesinde ulusal ya da uluslararası düzeyde kamu ve özel sektörde tasarım, yapı ve inşa süreçlerinin çeşitli aşamalarında geniş bir yelpazede çalışabilmektedir. Bakanlıklar ve onlara bağlı birimler ile il özel idareleri ve yerel yönetimler gibi kamu kuruluşları yanında mimari büroları ya da tasarım ofisleri bulunan ulusal ya da uluslararası hizmet sunan özel kuruluşlarda görev alabilirler. Programın kazandırdığı yetkinliklerle birlikte yapıların projelendirilmesi, projelerin uygulanması ve uygulamanın denetlenmesinde tasarımcı, danışman, yönetici gibi çeşitli kademelerde görev alabilen mezunlar kendi tasarım ofislerinde mimarlık alanında da geniş bir ölçekte hizmet sunabilmektedirler. 

Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu KATSAYI
AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 0,0
  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları ı
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar r
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri