Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • English
Program Hakkında Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan Yeterlilikleri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi
  • Fen Fakültesi
  • Fizik Bölümü
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Bilim ve Yemek
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • Öğrenme Çıktıları
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Öğrenme Çıktısının Program Çıktılarına Katkısı

Ders Bilgileri

Ders Kodu - Ders Adı FİZ237 - Bilim ve Yemek
Ders Türü Seçmeli Dersler
Ders Dili Türkçe
Teori + Uygulama 2+0
AKTS 3.0
Öğretim Elemanları OSMAN GÜLDEMİR
Dersin Veriliş Biçimi Yüz yüze
Dersin Önkoşulları Yok
Önerilen Dersler Yok
Zorunlu ya da Önerilen Kaynaklar Barham, P. (2013). Physics in the kitchen. Flavour 2, 5 https://doi.org/10.1186/2044-7248-2-5Barham, Peter. (2007). The Science of Cooking. Springer.Cassi, Davide. (2011) Science and cooking: the era of molecular cuisine. EMBO reports. 12, 191–196. https://doi.org/10.1038/embor.2011.18 Farrimond, Stuart. (2017). The Science of Cooking: Every Question Answered to Perfect your Cooking. Dorling Kindersley.Field, Simon Quellen. (2011). Culinary Reactions: The Everyday Chemistry of Cooking. Chicago Review Press.Greer, Sandra C. (2023). Chemistry for Cooks An Introduction to the Science of Cooking. The MIT Press.McGee, H (2008) Modern Cooking, Science, and the Erice Workshops on Molecular and Physical Gastronomy. Some History and Documents. http://www.curiouscook.com/cook/erice.php
Okuma Listesi Barham, P. (2013). Physics in the kitchen. Flavour 2, 5 https://doi.org/10.1186/2044-7248-2-5Barham, Peter. (2007). The Science of Cooking. Springer.Cassi, Davide. (2011) Science and cooking: the era of molecular cuisine. EMBO reports. 12, 191–196. https://doi.org/10.1038/embor.2011.18 Farrimond, Stuart. (2017). The Science of Cooking: Every Question Answered to Perfect your Cooking. Dorling Kindersley.Field, Simon Quellen. (2011). Culinary Reactions: The Everyday Chemistry of Cooking. Chicago Review Press.Greer, Sandra C. (2023). Chemistry for Cooks An Introduction to the Science of Cooking. The MIT Press.McGee, H (2008) Modern Cooking, Science, and the Erice Workshops on Molecular and Physical Gastronomy. Some History and Documents. http://www.curiouscook.com/cook/erice.php
Değerlendirme Ödev, Sunum, Ara Sınav, Dönem Sonu Sınavı
Staj & Uygulama Yok
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Ders İçeriği

Haftalar Konular
1. hafta Bilim ve yemeğe dair temel tanımlar, kavramlar
2. hafta Yemeğe akımları
3. hafta Tat, koku ve lezzet
4. hafta Doku, viskozite, esneklik
5. hafta Temek mutfak teknikleri
6. hafta Tuz, yağ, asit ve ısı
7. hafta Temel bilimler ve yemek pişirmek
8. hafta Deneysel yemek hazırlama
9. hafta Fermentasyon
10. hafta Karamelizasyön
11. hafta Emülsifikasyon, difüzyon
12. hafta Köpürtme, kabarma
13. hafta Jelleşme
14. hafta Bilim ve yemek uygulamaları

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

  • Öğretim Yöntemleri
  • Anlatım
  • Tartışma
  • Gösterme
  • Öğretim Yeterlilikleri
  • Üretken
  • Organize etme ve planlama

Ölçme ve Değerlendirme

Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Sayısı Yüzde (%)
1.Ara Sınav 1 40
Dönem Sonu Sınavı 1 60
Toplam (%) 100
  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları ı
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar r
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri