Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Hakkında Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan Yeterlilikleri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Endüstriyel Sanatlar Anabilim Dalı
  • Endüstriyel Sanatlar Anabilim Dalı-Tezli YL
  • Moda Tasarımı Programı-Tezli YL
  • Program Hakkında

Program Profili

Bu bölümden mezun olanlar MODA TASARIMCISI unvanı alırlar ve serbest tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi moda ve hazır giyim sektöründe, tasarım stüdyolarında, sahne sanatları ile ilgili resmî ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumları ile daha pek çok alanda tasarımcı olarak çalışma olanağı bulabilirler. Moda Tasarımı Bölümü, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü içerisinde yer almaktadır. Bölüm, özel sektör ve diğer üniversitelerle işbirliği içerisindedir.

Bölüm Bşk. ve AKTS Koord.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Tezli/Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın; lisans diplomasına, en az 2,00/4,00 (50/100) lisans GNO’suna sahip olması gerekir. Tezli yüksek lisans programına başvuranların ALES’ten başvurduğu programın türünde en az 55 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda ALES puanı aranmaz. Yabancı dil koşulu için; ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavları veya YÖKDİL Sınavı ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarının sonuçları değerlendirmeye alınır.
Tezsiz:Adayın lisans diploması ile en az 2,00/4,00 (50/100) lisans GNO’suna sahip olması ve ilgilienstitü yönetim kurulunun belirleyeceği özel koşulları sağlaması gerekir. Tezsiz yüksek lisansprogramlarına başvurularda ALES puanı aranmaz.Öğrenci başvuru ve kabulüne ilişkin tüm esaslar için ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİLİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ’ni inceleyiniz.Tezli Yüksek Lisans:Adayın tezli yüksek lisans programına başvurabilmesi için; lisans diplomasına, en az 2,00/4,00(50/100) lisans GNO’suna ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı(ALES)’ndan, başvurduğu puan türünde en az 55 puana veya Graduate Record Examinations(GRE) sınavından veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından Senatotarafından kabul edilen eşdeğer puana sahip olması ve ilgili enstitü yönetim kurulununbelirleyeceği özel koşulları sağlaması gerekir.Öğrenci başvuru ve kabulüne ilişkin tüm esaslar için ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİLİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ’ni inceleyiniz.Doktora:Doktora programına başvurabilmek için adayın lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, enaz 3,00/4,00 (75/100) lisans (lisans derecesi ile başvuranlar için) veya tezli yüksek lisans(yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için) GNO’suna sahip olması ve belirlenen ALES veyabancı dil puanlarını almış olması gerekir. Lisans derecesi ile başvuranların ALES’tenbaşvurduğu programın puan türünde en az 80 puan veya GRE/GMAT sınavlarından Senatotarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması, yüksek lisans derecesi ile başvuranların iseALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 70 puan veya GRE/GMAT sınavlarındanSenato tarafından kabul edilen eşdeğer puanı alması gerekir. Adayın Ölçme, Seçme veYerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen yabancı dil sınavlarından veya YÖKDİLsınavından en az 55 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancıdil sınavlarından bu puanın eşdeğeri bir puanı almış olması gerekir. Yabancı dilde eğitim yapanbirimlere başvuracak öğrenciler için ilgili asgari puan 60’tır.Öğrenci başvuru ve kabulüne ilişkin tüm esaslar için ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİLİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ’ni inceleyiniz.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programın süresi, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 4 yarıyıl olup program, en çok 6 yarıyılda tamamlanır.

Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ ya da DZ harf notu aldığı ders/dersler bulunan veya 2,50 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Programın azami süresi 6 yarıyıldır. Azami süre içinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.

Öğrenci, programın mezuniyet koşullarını yerine getirdiği takdirde programın süresinden önce de mezun olabilir.


Tezsiz:Öğrencinin, toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 10 ders ve seminerdersi ile dönem projesinden oluşur. Aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerindenot alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.Programı tamamlamak için azami süre 3 yarıyıldır.Detaylı bilgi için ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİMVE SINAV YÖNETMELİĞİ’ni inceleyiniz.Tezli:Öğrencinin, toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders ve seminer dersiile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşulu ile Uzmanlık Alan Dersi ve Tez çalışmasınıbaşarmış olması, aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde not alması ve genelnot ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir. Ayrıca, Bilimsel AraştırmaTeknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği konularını içeren en az bir dersin lisansüstü eğitimsırasında alınması zorunludur. Program süresi 4 yarıyıl olup, azami tamamlama süresi 6yarıyıldır.Bu süre içinde, yukarıdaki koşulları sağlayan ve tezini hazırlayıp başarı ile savunan öğrenciprogramdan mezun olur.Detaylı bilgi için ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİMVE SINAV YÖNETMELİĞİ’ni inceleyiniz.Doktora:Tezli yüksek lisans derecesine sahip öğrencinin toplam 60 AKTS kredisinden az olmamakkoşuluyla en az 7 ders ve seminer dersi, yeterlilik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTS kredisindenaz olmamak koşulu ile Uzmanlık Alan Dersi ve Tez çalışmasını başarmış olması gerekmektedir.Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencinin ise toplam 120 AKTS kredisinden az olmamakkoşuluyla en az 14 ders ve seminer dersi, yeterlilik sınavı ve tez önerisi ile 180 AKTSkredisinden az olmamak koşulu ile Uzmanlık Alan Dersi ve Tez çalışmasını başarmış olmasıgerekmektedir.Bir doktora programına kayıtlı öğrencinin aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bununüzerinde not alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir.Ayrıca, Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği konularını içeren en az birdersin lisansüstü eğitim sırasında alınması zorunludur. Program süresi tezli yüksek lisansderecesine sahip öğrenciler için 8 yarıyıl olup, azami tamamlama süresi 12 yarıyıldır. Lisansderecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise program süresi 10 yarıyıl olup, amazi tamamlamasüresi 14 yarıyıldır.Bu süre içinde, yukarıdaki koşulları sağlayan ve doktora tezini hazırlayıp başarı ile savunanöğrenci programdan mezun olur.Detaylı bilgi için ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİMVE SINAV YÖNETMELİĞİ’ni inceleyiniz.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ harf notuyla değerlendirilir. Bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.


Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programı; toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az 8 ders (TAÇ 8 dersi hariç) ile 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması YT veya YZ harf notuyla değerlendirilir. Bir yarıyılda 60 AKTS’den fazla ders alınamaz.

Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için aldığı tüm derslerden YT, CC veya bunun üzerinde bir harf notu alması ve en az 2,50 GNO’yu sağlaması gerekir.


İstihdam Olanakları

Mezun öğrenciler serbest tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi, moda ve hazır giyim sektöründe, tasarım stüdyolarında, sahne sanatları ile ilgili resmî ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumları ile daha pek çok alanda tasarımcı olarak çalışabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programları hariç olmak üzere dönem içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı; %30’dan az, %70’den fazla olamaz. Sadece dönem sonu sınavı yapılan uygulamalı derslerde, dönem sonu sınavının başarı notuna katkısı %100’dür.

Öğrencinin ders başarısı, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak dersi veren öğretim elemanı tarafından harf notuyla belirlenir.

Bu harf notlarına ek olarak aşağıdaki harf notlu değerlendirmeler de yapılabilir:

  1. DZ (Devamsız) harf notu; devam koşulunu sağlayamayan öğrenciye verilir. Bu öğrenci, dönem sonu sınavına giremez. DZ harf notu; FF veya YZ harf notuyla eşdeğerdir.
  2. EK (Eksik) harf notu; Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı dersin gereklerini zamanında yerine getiremeyen öğrenciye verilir. EK harf notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar Not Durum Belgesinde gösterilir. Bu notu alan öğrenci, eksiklerini bir sonraki dönem başlamadan önce tamamlamak zorundadır. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öğrencinin EK harf notu, Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla o dersin harf notu aralıklarına göre yeni bir harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin eksiğini tamamlamaması durumunda ise EK harf notu, Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla FF veya YZ harf notuna dönüştürülür. EK harf notu tez ve uzmanlık alan dersleri için kullanılmaz.
  3. KL (Kaldırıldı) harf notu; programdan kaldırılan dersler için verilir.
  4. YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) harf notları; Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ve Senatonun onayıyla not ortalamasına katılması uygun görülmeyen derslerde, başarının gösterilmesi için kullanılır. Başarılı öğrenciye YT, başarısız öğrenciye ise YZ harf notu verilir.

Öğrenci; danışmanının onayını almak koşuluyla ilgili dönemin ekle/sil haftası içinde ders değiştirebilir, ders bırakabilir veya yeni derse/derslere kaydolabilir.


Moda Tasarım Bölümünde eğitim- öğretim farklı yüzdeliklerde uygulamalı ve teorik derslerle desteklenmektedir. Teorik dersler ağırlıklı olarak iki ara sınav ve bir final sınavıyla, uygulamalı dersler jüri sistemiyle değerlendirilir.
Başarı Notu KATSAYI
AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 0,0
  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları ı
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar r
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri