Eskişehir Teknik Üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Hakkında Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan Yeterlilikleri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi
  • Spor Bilimleri Fakültesi
  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Beslenme ve Sağlık
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • Öğrenme Çıktıları
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Öğrenme Çıktısının Program Çıktılarına Katkısı

Ders Bilgileri

Ders Kodu - Ders Adı ÖMB238 - Beslenme ve Sağlık
Ders Türü Genel Kültür (S)
Ders Dili Türkçe
Teori + Uygulama 2+0
AKTS 3.0
Öğretim Elemanları DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ CİHAN AYGÜN
Dersin Veriliş Biçimi Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
Dersin Önkoşulları Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Önerilen Dersler Önerilen ders bulunmamaktadır
Okuma Listesi
Değerlendirme   Arasınav (%40), dönem sonu sınavı (%60).
Staj & Uygulama Staj uygulama yoktur
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Sağlık ve Kaliteli Yaşam , Nitelikli Eğitim , Eşitsizliklerin Azaltılması , Amaçlar için Ortaklıklar

Ders İçeriği

Haftalar Konular
1. hafta Beslenme ve Sporcu Beslenmesine Giriş
2. hafta Karbonhidratlar (Tanımları,Özelikleri, Kaynakları,İnsanda Kullanımları,Gereksinim)
3. hafta Karbonhidratların Sporcu Beslenmesindeki Yeri
4. hafta Proteinler (Nedir? Genel Özelikleri, Kaynakları, İnsanda Kullanımı,Gereksinim,Sporcu Beslenmesindeki Yeri)
5. hafta Yağlar (Özelikleri, İnsanda Kullanımı, Sporcu Beslenmesindeki Yeri)
6. hafta Vitaminler (Nedir?Özelikleri, Gereksinim,Sporcu Beslenmesindeki Yeri)
7. hafta Mineraller (Nedir?Kaynakları,Gereksinim,Sporcu Beslenmesindeki Yeri)
8. hafta Su (Hayatımızdaki Önemi, Sporcu Beslenmesindeki Yeri)
9. hafta Su (Hayatımızdaki Önemi, Sporcu Beslenmesindeki Yeri)
10. hafta Enerji (Nedir?Enerji Hesaplama Yöntemleri, Sporcuların Enerji Gereksinimleri)Enerji Sistemleri
11. hafta Müsabaka Dönemi Sporcu Beslenmesinde Öneriler
12. hafta Sporcularda Kilo Sorunları ve Yeme Bozukluğu Davranışları
13. hafta Ergojenik Yardım ve Doping
14. hafta Menü Planlama Yöntemleri(Öğünlere ait Menü Örnekleri, Seçimsiz Menülerde Yer Alabilecek Yiyecek Grupları, Ara Öğünlerde Tüketilebilecek Besinlervs.)

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

  • Öğretim Yöntemleri
  • Anlatım
  • Tartışma
  • Soru-Yanıt
  • Gözlem
  • Sorun/Problem Çözme
  • Beyin Fırtınası
  • Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
  • Öğretim Yeterlilikleri
  • Üretken
  • Özdeğerlerine saygılı
  • Akılcı
  • Sorgulayan
  • Girişimci
  • Yaratıcı
  • Etik Kurallara Uyma
  • Toplumsal duyarlılık
  • Türkçeyi etkili kullanma
  • Çevre Duyarlılığı
  • Takım halinde çalışabilme
  • Zamanı etkili kullanma
  • Farklılıklara saygı gösterme
  • Eleştirel düşünebilme
  • Soyut analiz ve sentez yapma
  • Problem çözme
  • Kurumsal bilgiyi uygulamaya dönüştürme
  • Kaliteye önem verme
  • Bilgiyi yönetme
  • Organize etme ve planlama
  • Karar verme becerisi
  • Önderlik

Ölçme ve Değerlendirme

Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Sayısı Yüzde (%)
1.Ara Sınav 1 40
Dönem Sonu Sınavı 1 60
Toplam (%) 100
  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları ı
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar r
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri